Chat sampai Lebam


ShoutMix chat widget

Thursday, 26 May 2011

khemah





Pada suatu musim cuti persekolahan, Ahmad Nisfu dan rakan karibnya, Nabil membuat pelan dengan meluangkan masa lapang merekah untuk pergi berkhemah di kawasan air terjun yang agak terpencil tidak jauh dari kampung mereka. Nama kampung merekah ialah Kampung Pinang Tiga Batang. Ingin mengetahui tentang sejarah Kampung Tiga Batang??



********************



          Kampung Pinang Tiga batang ini hampir menyerupai kampung Pinang Sebatang dalam cerita komedi P.Ramlee kan? Namun begitu, Kampung Pinang Tiga batang ini tidak sama dengan Kampung Pinang Sebatang. Antaran perbezaannya ialah, dari segi ejaan, maksud, sebutan dan intonasinya. Saya malas meletakkan unsur sinkof berkoff – koff kerana tidak menarik. Kembali kepada topik pelajaran kita pada hari ini, sejarah Kampung Pinang Tiga batang kita pada hari ini tidaklah menarik sangat. Indah khabar dari rupa. Kalau muka cunn ok lagi. Ini tidak, pokok pinang ini mempunyai tiga batang berakar satu? Pelik bin ajaib bin magik bin mustahil bin benar (tidak mengape, kalau pak arab ade banyak bin kat name dowg,mengape tidak Pelik?wakakaka!). Pokok pinang ini membawa malang sebab itu kita di Malaysia tidak pernah mendengar nama Kampung Pinang Tiga batang. Betol atau Tidak? Kalau tidak sila klik share di atas bertepian dengan nama pos ini. Terima kasih.



*******************



          Berbalik kepada cerita yang diceritakan tadi, pada malam pertama mereka, oppppsssss. Malam pertama perkhemahan laaa, jangan fikir bukan – bukan pula. Jiwa kuning ke ape. Pengaruh barat banyak sangat meresap dalam jiwa anda J. Malam pertama lagi tidur Ahmad Nisfu ini dikacau dek “krooookkkk, krooooookkkkk” kawannya, Nabil. Dia menyedari sesuatu yang Pelik bin ajaib bin magik bin mustahil bin benar lalu mengejutkan Nabil.


          “Bil elektrik semakin mahal.. Oi..bangunlah! Ya Allah, budak ni kalau dah tutup mata bom meletup sebelah dia pun tak sedar. Alamat jadi arwah agaknya. Kang aku siram air *sila nyatakan air apew anda ingin simbah kat Nabil nie di komen* baru tau,” rungut Ahmad Nisfu apabila mendapati Nabil begitu liat mencelikkan mata.


          “Ape kena dengan kau, Mad? Ko dah mad ke huh? Bangunkan oerang tengah malam tak buta. Dah buang tabiat agaknya,” keluh Nabil sambil menguap beribu kali seminit. Satu rekod dunia.

          “Cuba kau tengok atas tu. Kau nampak tak apa yang aku nampak?” Soal Ahmad Nisfu seolah – olah sedang berfikir panjang.

          “Wow, cantiknya! Beribu bintang ditemani Sang bulan yang indah mengambang. Bak kata nenek aq, bagai bulan dipagari bintang. Pandai tak aq berpuisi, Mad? Jangan jeles n jangan mad ok? Nanti cepat tua last kene jual,” Ujar Nabil dengan penuh kagum.


          “You know what meaning of it?” soal Ahmad Nisfu.

          “Know what, know what? Nabil menyoal balik.

          “You can see the star and the moon right? So the meaning of it,” soal Ahmad Nisfu lagi.

          “Oooow.. Of course I know. Why you not tell me early? Maksudnya, esok mesti cerah. Tak sabar rasanya untuk menunggu hari esok. Betul tak?” Jawab Nabil dengan bangga.

          “Betul kepala hotak ko berjambul tujuh! Maksudnya, khemah kita dah kena curilah…. Bodoh ! Bahlul!” Pintas Ahmad Nisfu dengan suhu badan mencecah 100 darjah Celsius. Kalau letak egg atas kepala dye kompem masak punye.

          “Gulllpppppp! Ye ke?” soal nabil dengan selamba.
 



Monday, 2 May 2011

Kenapa oow?




assalammualaikum,

mula-mula saya nak cerita sikit pasal pemanduan saya yang pertama di waktu malam.
at first glance, saya rasa malas and tak berani nak memandu malam. so, tercatat lah sejarah pemanduan waktu malam yang pertama dalam kisah hidup saya ini.
tujuan saya memandu malam is saja nak enjoy di mukah. kaul laa katakan. tak gitu? huhu
ok. time waktu malam memang silau mata dibuat lampu kereta ini. lebih - lebih lagi berderetan kereta di jalan. bukan single car ok. haha. orang ramai lah katakan. demmmm! why kereta belakang ni x low kan lampu kereta dia..cihhhh! silau yow.. nak concentrate pun tak dapat,.

so,

saya memecut sehingga 100km per hour. demmmm! why dia tail gate kereta produa yang ciput nieyh? mentang - mentang dia pakai saga. tau laa saya kan PRO.

itu sahaja pasal pemanduan.. owh ya..kalau para pengunjung suma ingin tahu, ini juga first time saya tak kunci pintu kereta. nyaris lagi kan? huhu. nasib saya baik kereta tak dicuri, kampung laa katakan,. wakakakaka! aman dan damai. kepada penduduk bandar jangan jeles.

manakala, we go to another topic, kelas sila keluarkan buku teks matematik dan buka muka 2o1. bagaimana nak sebut 2o1 ini? huhu..siapa pandai? haha..saya cabar kamu.






so, next topik is, kaum hawa mengajak saya jalan - jalan di cintaku di mukah. huhu
mula - mula dia mesej lah.
seperti biasa, salam, and then tanya busy or tidak kemudian terus direct to topic.

kalau berbincang perbezaan lelaki dengan perempuan dari segi percakapan, perempuan lebih direct berbanding lelaki yang suke main selok belok nie terutama bab memikat tapi kalau saya, saya direct sajalah. saya tak pandai mengayat.. ok saya mengaku saya setuju tapi saya juga mengaku saya tidak setuju dengan kamu hawa ini mengenai shopping ini. nasib baek kawan perempuan saya ini tak lama - lama.

ok.sambung. lepas tuh dia tanya laa sama saya "jum jalan!" saya pown 50:50 mula - mulanya sebab dengan perempuan nie bahaya lorr.. so saya ajak laa kawan saya dan deal 3 boys and 2 girls. cukup2 muat dalam kancil tuh..huhu. kalau nak saya bawa nissan frontier xlarat saya.

tapi!!

disebabkan kawan saya yang ajak jalan itu laa kereta kancil ini tinggal sikit saja lagi minyak. cheyh. saya pergi jumpa bakal ayah mertua. naek rumah then terus duduk. demmmm!! saya lupa nak salam bakal ayah mertua!!! time memang tengah neves gila - gila ahhh!! saya cuma mampu senyum saja. hahaha.. mereng menimpa!!! duduk then di sajikan dengan coca cola. lepas tu, mintak izin dan blah.. bila dah sampai mukah, tengok minyak kire - kire ade 30% minyak tinggal. haha..tak apa.. first time bawak perempuan jalan - jalan. next time kompem saya mintak duit direct nak beli minyak. kejam tak kejam lantaklah.. :P

malas saya nak cerita bibit - bibit peristiwa time jalan - jalan itu sebab tiada yang menarik

lepas tuh balek dan hantar mereka balek rumah kecuali kawan saya yang suruh ajak jalan itu. sebab bakal ayah mertua sudah sedia menunggu anak dia. sampai rumah tepat pukul 6.30 tak silap saya.

next topik, pada malam pula JALAN LAGI!!! memang x puas ahh nak perabis minyak nie!!

kali nie dengan geng pulak.

mula - mula pergi pasar jual barang beraneka itu kawan saya nak beli kasut. mula - mula harga kasut RM70. and then dia tawar RM55. ngeng kawan saya itu. saya suruh dia tawar lagi sampai RM50 tak nak.haha

lepas tu, pergi pantai tempat kaul itu. sape tah yang nyanyi macam orang mabuk and gila kat atas pentas itu. suara pown macam garau nak mampos. time tu jumpa sowang lagi kawan. geng hampir nak lengkap kecuali sorang lagi sebab tak ajak.



MUKAH KFC



so, lepas tu, kami pun keluar dari pantai itu menuju KFC. perut dah menyanyi macam mamat rock kapak berkarat kat atas pentas itu. saya order hot milo saja. huhu. yang lain order pepsi and sorang mountain dew.
makanan > ayam kentaki saja.

dua olank x keluar duit,, its ME and sowg lagi yang agak poyo sikit. hahaha. yang poyo nie x keluar duit tapi makan lebih. tak adil. saya yang driving nie lapar tau~ time makan itu tak abes - abes bergambar. macam perempuan !!! demmmm! tak malu betol. nasib baek. time tu tak ada olank. suma visitor makan kat bawah.

selepas itu pulak. kami pown blah pulang ke rumah.


Belum habis lagi.. relax - relax laaa.. santai sikit.huhu. sapa suruh kamu baca tadi. kalau xnak baca saya tak paksa dan anda boleyh la tekan X or Alt + F4 serentak.

pada hari ini, (pagi). saya dapat F6 jurusan Sains. saya akan lapor diri tapi saya akan minta tukar. Sains SPM (sns F4 + sns F5) x pass pown tapi ada hati nak amex Sains lagi? memang nak mampos laa tuh. kali nie saya tukar ke jurusan kemanusiaan. amex ekonomi  nanti dapat belajar buat bisnes ok.











tapi F6 itu bukan pilihan Saya.. Saya rondeng dengan Ayah saya pada sebelah petang itu. senang kata, dia cakap,
"kamu lapor diri dulu lepas tuh tukar ke jurusan kemanusiaan.. kamu amex F6 saja tak payah amex diploma lagipun diploma 3 tahun F6 setahun setengah and Diploma makan banyak and berbelanja besar"

so saya pulak iyakan sajalah. tak kuasa nak melawan. keadaan selepas saya PMR hari itu berulang semula. sampai bila saya akan dikongkong. hohoho..

itu sahaja.. saya akan pergi tidur membawa hati yang lara ini..

waalaikummussalam.