Chat sampai Lebam


ShoutMix chat widget

Wednesday, 27 April 2011

Kolej Matrikulasi








Assalammualailum,

dan selamat pagi ok?

bangun pagi,

teros bangonkan adek

then pergi hantar die pergi sekolah naik kereta.hujan doee.

lepas tu online facebook. buka vdream racing.

ok.

lepas tu check matrik pulak.

nak tau ape keputusan saya?

a ha.

saya bukan lah pandai mana pun.

so,

Harap maaf, anda tidak berjaya.
Sekiranya ingin membuat rayuan sila klik butang YA di bawah.
Rayuan boleh dibuat sebelum atau pada 13 Mei 2011. 
Bahagian Matrikulasi, KPM hanya mengguna pakai rayuan yang dilakukan secara dalam talian

itulah keputusan MATRIK saya.

peluang saya membuat revolution di matrik x kesampaian. hoho

tapi tidak mengapa, mungkin rezeki saya tidak berada di matrik OK.

sekarang nak tunggu IPTA dan PILIteknik plak. huhu

tapi demmm..

lama sangat tunggu!!

penungguan itu satu penyeksaan OK!

mane tak nye,

tiap - tiap hari rutin yang sama.

dah bosan den nak dudok rumah tiap - tiap hari

lepas nie,

saya berpakat nak buat "kerja baik" di luar sana.

baik la sangat.

haha!

waalaikummussalam





pagi - pagi da layan lagu jiwang..emo kejap..bukan selalu.huhu





blogwalking



assalammualaikum,

saya ingin make a complaint sikit,

bahawasanya,

blogwalking itu,

blogwalking itu mmg amat menyusahkan..haha..

what is blogwalking?

itupun tak tak kamu nie..

blogwalking is blog berjalan.

however,

blogwalking itu tidak perlu,

melainkan anda pandai buat entri menarik minat pengunjung dan follower anda.

anda cuma perlu promote jew,

jom kita buat hypothesis,

semakin bagus sesebuah entri, semakin ramai follower and pengunjung dan semakin meningkat jugak trafik blog anda malah bagi sesiapa yang meletakkan iklan, semakin kaya lah anda ok.

tapi, saya tidak pandai. pandai merapu last - last diketepikan.hoho

sebenarnya saya teramatlah malas nak berblogwalking ini.

mengapa?

masa berblogwalking itu saya dapat penuhi dengan membaca artikel yang berfaedah. selain itu dapat menyiapkan setup kereta saya,( vdream racing)

lagipun, saya lebih suke pengunjung yang follow secara ikhlas walaupun entri yang berupa pondok buruk (last - last jadi banglo ok)

namun, demi masa depan blog saya ini, berkorban itu penting juga.

tapi, setakat follow je tapi tak baca buat ape bukan? betol tak? itu sama lah membuang masa anda berblogwalking.

sila uruskan masa anda dengan baik ok.

nanti jadi orang x berguna pulak.

bukan setakat x berguna, malah menyedihkan.

menyedihkan tak bermaksud mesti menangis.

tapi mereka sememangnya tergolong dalam golongan yang rugi.

namun,

cakap biar serupa bikin....

ya saya mengaku, memang saya akan follow itu untuk mendapat habuan balik,. tak ikhlas la katakan,.xD

dan saya sendiri menghabiskan banyak masa dengan perkara tak berfaedah macam facebook tu..

blog tu berfaedah ok..sumber maklumat.huhu. dan sebagai agen perkongsian maklumat.

saya tidak ingin merepek dan merapu lama - lama.huhu.

sebab,

saya ingin menyambung projek kereta saya. game lah katakan

kerana,

ini peluang cerah untuk saya mengutip point.

doakan saya, and wish me luck ok.

sekian sahaja,

waalaikummussalam.











Sunday, 24 April 2011

jom boikot meeting!




Assalammualaikum,


Bagi sesetengah manusia di muka bumi nie, mesti ade meeting kan? Suke tak kowg pergi meeting nieyh? Best tak? Kalo tak best..terukan membaca..kalo best bole bla..wakakaka
Apakah maksud meeting nie? Meeting in BM ialah MESYUARAT.


Maksud panjang die lak = Mesyuarat ialah sebentuk komunikasi formal yang dilakukan dalam sesuatu pertubuhan yang bertujuan untuk membuat sesuatu keputusan atau menyelesaikan sebarang masalah berbangkit. 


Aku tanye pak cik wiki – wiki bukan waka – waka ok.



SEKARANG SUDA FAHAM MAKSUD MEETING KAN? BAGUSSSS!!



Sekarang nak cerita sikit pengalaman meeting aku.huhu
Di sekolah tahun 2010, aku dilantik menjadi pengawas. Pengawas biasa masuk dalam BIRO KEBAJIKAN. Sebagai ahli tukang dengar x pernah nak buat aktiviti.haha! pengawas tak buley diharap kowt?wakaka. Tiap – tiap 


Selepas perhimpunan mingguan mesti ade meeting. Nak kate suke, suke laaa skip kelas.. nak kate x suke, tertinggal pelajaran. Btol tak? Betol je laa.. kalau salah kowg mmg botol..huhu


Ape yang aku pelik, tiap kali meeting selepas perhimpunan mingguan tersebut, cikgu – cikgu nie menekankan perkara yang sama. Da muak da weiii…cukup – cukup laa tuh. Aku kate begitu sebab bukan aku yang dimaksudkan oleh cikgu tuh. Aku kan budak baek enn?huhu. Tapi kalau ade meeting nak buat projek tu laen laa pulak. Lebih OK daripada meeting selepas assembly tuh sebab cikgu tak ade OK.huhu




Kalau meeting formal, bak kate cik nilai murni,


kalau meeting tu terlalu formal, sampai ko cakap dengan kawan pun rasa macam cakap ngan menteri walaupun baju korang suar jeans ngan T-shirt ngan tudung aci pin tengah je [??], eii..mana2 jam yang terdekat memang dah tembus la sbb kena renung sepanjang meeting tu. Naik meremang bulu roma jam tu kot.





Haaaa..kalau aku memang da tidur laaa time tuh..haaa! macam mamat kat atas tu haaa!!..haha.lantak laa nak kene bahan ke ape ke. Aku tak nak join meeting yang boring OK. Sebab aku tak nak mati keBORINGan..wakaka~

Ini entri sekejap jaa..haha.malas nak merapu lame – lame sebab nanti kowg bosan plak.btol x? botol laa..waalaikummussalam









adakah anda menyayangi bumi dan alam sekitar?




Tengah mood busan, aku pown join contest nie.. tapi aku akan buat lain dari yang lain ok..huhu. So, aku mungkin bakal menerima komen "out topic da nie"..haha!!xD





Syarat-syarat penyertaan

  1. Follow blog ini. The Bladerz Duta Keamanan dan kesuburan sejagat.
  2. Didalam entri anda, adalah perlu untuk copy dan paste banner diatas sebagai tanda anda menyokong kempen pada kali ini. (syarat-syarat contest adalah optional untuk anda copy dan paste didalam entri).
  3. Didalam entri anda juga, anda perlu sertakan gambar-gambar anda yang menunjukkan anda melibatkan diri dalam kerja-kerja atau perilaku berkenaan seperti mengutip sampah dan sebagainya mengikut kreativiti anda. (Contoh seperti dalam gambar rajah dibawah ini).
  4. Bilangan Gambar? Unlimited, hanya satu gambar yang terbaik sahaja yang dipilih sebagai pemenang. Sila tinggalkan URL contest anda dalam ruangan comment ye kawan-kawan
  5. Tag 5 orang lagi rakan lain untuk join contest ini
  6. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 30 April 2011 dan pemenang akan diumumkan seminggu selepas tarikh tutup contest ini~

1 + 5 orang blogger yang aku ingin tag ialah : 
mira
cik jelly chan
devil vs angel
aim & mia
fyqa
anie

Gambar - gambar yang bakal mendapat kritikan :




banana tree is cutting down..membazir betol.



kurangnya pokok, memang panas doe..




HUJAN ACID huh?!!



pokok ditebang dan tanah dibiar ditumbuhi lalang. ape kejadahnye nie??!!



kecik - kecik da pandai open burning!!

stylooo!

mula - mula kecik jew..

medium da nie oiiii~

power oi power..mesti budak nie siram air tongkat ali lol~



gambar - gambar di atas hasil dari survey aku sekeliling kampung petang tadi..haha. banyak lagi sebenanye..terutamanya open burning tp malas nak letak..berat plak blog aku nie nanti.




Saturday, 23 April 2011

cinta yang tak berbalas part two



c




Long time no c. lambat betul aq nak buat part two nieyh. Almaklum lah, tak de mood kowt. Kini kita bertemu kembali di part two. Di part one aku menceritakan bagaimana kami bertemu dan ada la sedikit ayat – ayat yang merapu tapi itu bukan masalah sebab tak ramai pun yang komen.xD



Seperti yang dinyatakan di part one, aku tak sempat nak minta number telipon dia. Cuma number telipon girl O dan boy A jew. amacam.? Kesian tak? No problem laa.
Orang yang ku sukai itu adalah girl F. Pempuan yang malukan I tu. Yang cakap depan kaunter KFC tuuu…tak kan tak ingat pulak. Pgy bace balek kat part one.
Mula – mula, aku beramah cikit dengan girl O dengan bermesej – mesej. Hoho. Tapi, num girl F tu datang dari boy A. Dia laa yang bagi tuh. Aku mintak.hahaha
Main topik ialah, aku akan ceritakan pasal girl F nie..



Nama sebenar dia adalah rahsia. Tapi nama dia ada kaitan dengan video di atas. Kalau nak tau, tengok laa video lagu tuh.huhu. umur dye same jew dengan I tapi dia pangkat nenek (jangan marah kan I xD) sebab dia lahir pada bulan 21 January 1993 saya pulak 26 may 1993.hohoho.. aku panggil dengan gelaran manja, PANDA. Nape plak aku panggil dye panda, sebab nye, mata dye sepet macam x cukup tidur jew. Lagipun kulit dye putih mcm panda jugak Cuma xada tompok hitam. First time mesej aku panggil dia panda. Tidak semena – mena dia ingat aku nie member kelas dia..miahahahaha. Namun begitu, kreatif jugak dia membalas balek panggelan panda tuh. Dengan berjayanye, dye gelar aku coala pulak. Sbab? No komen.hahahaha





jangan buat panda marah,nanti jadi macam atas


Ehem – ehem., walaupun dia cute dan ayu, don’t judge the book by its cover ok. Dia pengawas sekolah, sape – sape yang pernah jadi mangsa ngauman singa dia memang mampus. Lagipun dia ada geng. X tengaok ke kat national geographic channel? Singa akan menyerang mangsanya dalam kumpulan. Namun begitu, itu Cuma lah tanggapan aku jew.. lagipun aku bukanlah same school with her. but my kazen same school n class with her. Alhamdulillah. Tapi kalau cite pasal kazen nie pulak, dye nie kadang2 reply, kadang2 x reply.. macam chipsmore.huhu


Nak tengok gambar dia tak??hahaha.baik jangan ehh…tapi aku akan tunjuk mate dye jelah cukup.haha





ini tengah terbeliak nie..huhu



nie sepet tahap medium je nie..kalo nk tgok sepet lagi cute sangat..hoho~



Back to present, 2011. sekarang dia mungkin di kuching kowt. pergi interview course pendidikan awal kanak - kanak. hoyeahhhh!! panda kiut bakal menjadi cikgu. dan kami akan mula berjauhan.hoho. assalammualaikum cikgu panda!huhu.. sekian sahaja.





xD






jodoh itu kebetulan?











Sabub salah seorang tukang kebun di salah sebuah sekolah rendah. Dia sudah berumur 37 tahun. Walaupun sudah lanjut usia dia masih belum berkahwin lagi. Sudah berkali – kali dia masuk meminang perempuan di kampungnya itu tetapi ditolak mentah – mentah. Dahlah mentah pahit lagi itu.



          Pada suatu hari dia bermimpi berjumpa dengan seorang tua yang berjanggut outih sehingga ke paras lutut macam professor dumbledor dalam cerita harry potter itu.



          “Eh, ja..a..ngan kacau aku. A..a..aku ni sebatang kar…a. Umur dah lanjut, belum lagi ada isteri. To…longlah ja..aaangan kacau ak…u,” kata – kata Sabub dalam ketakutan.

          “Hei, orang muda. Eh, salah. Hei orang yang dah dekat nak tua. Aku tahu apa yang engkau inginkan. Esok Sebelum subuh, engkau mesti makan buah asam. Saya pasti hasrat engkau akan termakbul jika menuruti arahan ini. Kenapa, tak percaya? Caya laa broo,” kata orang tua itu dengan selambanya.

          Tiba – tiba orang tua itupun lenyap. Sekejap ada, sekejap tiada. Tidak semena – mena, Sabub terjaga daripada tidurnya yang agak lena itu. Ting tong Ting Tong buruk. Jam dah menunjukkan pukul 4.49.99 pagi.

          “Pelik betollah mimpi aku tadi. Panjang betul janggut orang tua itu. Lurus lagi tu. Mesti dia guna syampu Rejoice. Kalau tak pun mesti guna teknik rebonding,”

           Tanpa berlengah lagi Sabub cuba mengikut petua yang telah diberitahu oleh orang tua yang berjanggut lurus terurai. Guna jari pun boleh tu tadi. Dicarinyalah buah asam yang sangat masam di kampung itu.

          “Ha, buah pedada! Ada dekat rumah Mak Sal. Bagus aku ambil,”









          Sabub pun dapat mengambil buah pedada dengan penat lelah walaupun sampai ke OYA. Sesaat pun belum berlalu, terus dia ngap buah pedada itu. Masamnya tidak terkira dengan mesin pengira, tidak dihiraukannya. Harapannya hanya satu, tidak dua, tidak tiga atau tidak empat iaitu supaya hasratnya untuk mendapat seorang atau dua orang isteri tercapai.



          Selepas dia meng’ngapkan 10 biji buah pedada, giginya pun terasa ngilu yang amat sangat. Ngilunya tak boleh digambarkan dengan kata – kata. Ibarat air dicurahkan ke daun keladi rasanya. Disebabkan  oleh keinginannya tinggi melangit, dia terpaksa menahan kengiluan itu.



          Kesian sungguh nasib Sabub. Sudah 4 hari dia tidak makan. Apa boleh buat. Sekali dia nak maka, giginya tidak dapat mengunyahkan apa – apa. Seleranya semakin berkurangan. Dia hanya dapat meneguk air asli sahaja. Oleh itu, badannya manjadi kurus tinggal tulang dan semakin lemah, semakin lemah, semakin lemah. Dan akhirnya Sabub pengsan.













          Sebaik sahaja dia membuka matanya yang senang dibuka itu, dia terpandang seorang misi yang sangat cantik jelita sedang merawatnya. Dengan muka seposen dia terus meraung agar misi itu terus merawatnya.



          Dipendekkan cerita, Sabub akhirnya berkahwin dengan misi yang seorang lagiyang berbody 34, 35, 49. Berat badan 99kg dan hanya tinggal 1kg sahaja lagi nak mencecah 100kg. Namun, apa boleh buat, memang jodoh Sabub begitu. Walaubagaimanapun, Sabub telah hidup bahagia dengan isterinya itu dan mendapat 10 orang cahaya mata yang ‘sihat – sihat’ belakanya.





Wednesday, 13 April 2011

PONTENG




“Aku Berjaya
Aku merdeka
Aku bahagia
Aku bebas”
Segumpalan kata gembira kaki – kaki ponteng.



Yakah ini?
Adakah mereka Berjaya?
Adakah mereka merdeka?
Adakah mereka bahagia?
Adakah mereka bebas?



Mereka memang berjaya
Mereka memang merdeka
Mereka memang bahagia
Mereka memang bebas



Eh, betulkah ni?
Betul!
Memang mereka berjaya memboloskan diri
Memang mereka merdeka tanpa ilmu pengetahuan
Memang mereka mencari kegelapan masa depan
Memang mereka bebas dari sekolah kini



Akhirnya nanti,
Mereka dicengkam sesalan yang tidak berkesudahan.
“Cubalah dulu aku tidak ponteng,
Tidak aku gagal begini,
Cubalah dulu aku tidak ponteng,
Tidak aku gelapbegini,
Cubalah aku dulu tidak ponteng,
Tidaklah keputusanku sedih begini.”



Sesallah sedalam – dalamnya
Sesallah sekuat – kuatnya
Yang telah berlaku tetap berlaku
Tak mungkin boleh dikembalikan masa silam
Langkahan masa tak siapa yang boleh menahan
Kesalahan silam tak boleh ditarik semula
Nafsuponteng dahulu lambat diubah
Kini menghasilkan buah busuk yang tiada berharga.



P – O – N – T – E – N – G
NAMPAKNYA ENTENG,
NAMUN YANG PASTINYA
AKAN MENJEMPUT,
SERIBU KEGAGALAN,
SEJUTA KEJATUHAN,
SEBILION KEGELAPAN
YANG TAK PERNAH TERGAMBAR DALAM MINDA MEREKA
MEREKA YANG LEMAH PEMIKIRAN.






Tuesday, 12 April 2011

Best Friends







No man is an island. Everyone depends on friends to a certain extent. Ever since man formed a system of verbal communication, all people have been in constant chatter with one another. Relationship are important to man, so much that people may shape their entire lifestyles simply to find favor with their clique or circle of friends.



          All of us have a best friend except for the one does not want for having a friend. There were many benefits having a good friend. They will be at our alongside in good and bad time. I have many best friends. Many of them were from my last primary school, SK DATU PENGIRAN MOHAMAD OYA. Not only that, I also getting new friends since I entered secondary school, SMK OYA. I felt so lucky having them as my best friends. This is because they always advised me and asked me to be a good person. So am I.



          We always tried to do our very best in our examination so that we got excellent results. We always beat it to get the highest mark. This can influenced us to achieve our ambition such as lecturer, doctor, scientist, psychologist and also teacher.







          We are in trouble; we will find our best friends, right? My best friends are always at my side whenever thought it was a good or a bad time. They would coax me when I was crying and make a joy when I was happy. Besides that, in friendship we need to trust each other. So, I need a friend that really wants me too. A friend who will always bring good cheer when we sad. They are the one that we can call if we need a shoulder to lean on.






          A friend will be our secret keepers. So, a true friend is someone who believes in you. When we are gathered together, we always talked about our childhood’s epoch. It would be funny things when we recall our memories back. Sometimes we talked about childhood’s monkey’s love. The most questions in our meeting were – how could I like that guy or girl in my childish? Until now, we only can say that love is blind.







          In being and making friends, quarrelling always occur. With quarrelling, our friendship would become tighter. In our friendship, we always quarrelling but it were just a small fight. Small fighting makes our relationship more closely.



          My friends are loving and caring to me. I am happy for having them as my best friends. Beside my family, friends are the most important in my life as I spent lots of time with them.



          In conclusion, one must then be prepared to make up with our friends, apologizing for our verbal blunders and forgiving them for theirs. Well, that is what friendship is really about – accepting people for what they are, imperfections and all.










Saturday, 9 April 2011

INTERVIEW







An engineer, a physicist, and a lawyer were interviewed for a position as chief executive officer of a large corporation.





The engineer was interviewed first, and was asked a long list of questions ending with “How much is two plus two?”

The engineer excused himself, and made a series of measurements and calculations before returning to the boardroom and announcing, “Four.”








The physicist was next interviewed, and was asked the same questions.

Before answering the last question, he excused himself, made for the library, and did a great deal of research. After a consultation with the United States Bureau of Standards and many calculations, he also announced, “Four.”










The lawyer was interviewed last, and was asked the same questions. At the end of his interview, before answering the last question, he drew all the shades in the room, looked outside the door to see if anyone was there, checked the telephone listening devices, and asked, “How much do you want it to be?”


xD

Mom's Love VS N series




       


   “Sorry Jim, mom can’t buy that new N series hand phone for you. You must know that we can’t afford to buy it”.

          “But, mum, my friend, Claire, got that kind of hand phone too? We are not really poor and we are not live in poverty, why?

          “You must to understand me, Jim. We have to spend our money to cure your sister’s disease. Pleas, understand me, just this time…”

          “Mom, you don’t have to pretend that you’re not afford to buy it, just say that, ‘you won’t buy that new kind of hand phone so we don’t have to waste our time to talk ‘bout this. Okay!?”

          “And that was the first time I really got angry with my mom and yelling at her. Oh my God! What an evil son am I!!”

          “Jim! I never teach you to be that rude. Control your temper and behave yourself!”

          “Sorry mom, but I think it’s better for me to leave this house, and I know that you never love, and you just care on Lisa, right mom?”



          That was the last time I met my mom. I always asking myself if she had ever thinks and care for me. Am I not her son? I knew that I had no father since I was 3 years old, but we are not really poor. My mom works at the lawyer firm and of course her salary is more than enough to support us! Besides, there only three of us living together. Me, Lisa and her. She doesn’t have any problem to buy me that N91 models hand phones. She also shouldn’t use Lisa as her reason not to buy me that hand phones. How am I going to face Claire because I already told her that I also will have that kind of hand phones?



          Two months later, I came back home and to my surprise, my mom already bought me that ‘special’ thing that make me quarrel with her. Nobody in the house. Suddenly I realized why our house was unlocked when I opened it just now? Where are they?







          Then I rushed to the door and called Aunty Fasha, my neighbor. My mind became spin like a wheel and I’m not feeling  so good. My instinct says that bad happened. Something that makes me worried.



“Aunt Fasha, where my mom? Where is lisa? Where are they?”

“Jim…… Your mom is at hospital, with Lisa.”

“But………. Why? Is there something bad happened?”

“Your sister, Lisa…… She’s………..”








          I quickly grab my motorcycle key and rush to the hospital where Lisa get her treatment. I don’t care about that stupid hand phones anymore. I love my mom. I also love Lisa. Oh my god, all that things that I said to my mom two month ago suddenly struck my mind and I really regret it. I knew all the things that my mom told me was true and Lisa has a heart problem. Ahhhhhhhhhhhh!!!!!! I feel really useless. I don’t know that the burden my mom has to carry up was so heavy and my poor sister, Lisa has to struggle hard with her life. I am not a good brother. I am not a good son. Oh my god! What have I done? I’m not concern about my sister and my own family. What a stupid, careless and selfish brother am i..!



          When I reached the hospital I rushed to the counter and asked the nurse there for my sister. At the corner of the room I can see my mom and Lisa holding each other hands mom looks so sad. I can see that Lisa tried her best not to shows her painful in front of mom because she doesn’t want mom to be worried about her. Suddenly I feel tears rolling down my cheek. I couldn’t stand it anymore…..



“Mom!” I called her with trembling voice. She looked so surprise to hear my voice. So does Lisa.

“jim!” I can see my mom crying and rushed to get her. I want to say how sorry I am because of my insolent.

“Mom, I’m sorry. I am really sorry. Mom…. Please…please forgives me!” I cried and hugged her. I really missed her. Really.

“Son, I already bought you that hand phones.. I put it……”

“Mom, stop talking about that stupid hand phones. I didn’t need it anymore. I really didn’t need it anymore. Because of that hand phones I became a stranger to my own family, the family that I only had and loved me so much. I just need mom and Lisa.”

“Lisa, Lisa, please, forgive me….I’m not a good brother.”

“It’s okay, Jim.” I can see Lisa’s face that tried to hide her painfulness. Poor lisa. And I promised that I will take care of her starting today. I also promised to myself that I will love and care for them more than before.



Thanks God for giving such a wonderful and loving mother and cute sister to me although I have made a big mistake and hurting their feeling.