Chat sampai Lebam


ShoutMix chat widget

Sunday, 14 June 2009

Cara lock folder dengan password tanpa software di window 7






Assalamualaikum wbt..
Semakin hari semakin tak terupdate blog nih..huh..makin busy dah sekarang ni. Busy pew? Busybody...wakaka.. Lagipun, Tiap2 malam game jerk kerja. haha. ok2 aku xmahu cakap banyak. Nak sambung men game lak jap ag.. Korang ikut jer step yang aku bagi taw kat bawah ni..




1. Buat folder baru (suka hati nak letak nama apa pun)





2. Dalam folder tu korang buat (TXT) file






3. Download code ni.. http://www.mediafire.com/?zo54iz94dhr4a1h (size kecik jer jangan isau)

4. Lepas download tu korang copy suma code yang ada dalam tu dan paste kan kat dalam New Text Document

5. Dalam New Text Document Korang cari perkataan: password here (ubah perkataan ni kepada password yang korang mahu). Lau nak senang cari, guna shortcut CTRL + F pada keyboard korang.

cth:if NOT %pass%== juara1234 goto FAIL
//jadinya password here menjadi juara1234 .//

6. Kemudian Save as… dan namakan folder sebagai “locker.bat”. Pastikan korang ubah type daripada “text” kepada “All Files”.







7. Sekarang kembali ke folder dan korang da ada (Locker)..korang double klik pada (LOCKER) tu dan folder baru akan terhasil (private)






8. Copy apa2 yang korang mahu dan letakkan dalam folder “private” dan double klik locker skali lagi.. Akan keluar pertanyaan sama ada mahu lock atau tidak? Y/N?

9. Taip Y. folder private korang da hidden.

10. Kalau korang mahu UNLOCK folder lak, pergi kat Locker dan taip passward korang dan folder private akan muncul balik.




11. Masukkan password dan Enter.





note for all reader this entry,




  1. Locker ni bukan setakat hide folder saja, tapi hide semua files.. dan kalau bukak tanpa password, ia akan keluar control panel.(Kalau xkeluar control panel aku xtaw sebab aku buat control panel yang laptop aku punya..)
  2. Locker ni bukan setakat hide folder saja, tapi hide semua files.. dan kalau bukak tanpa password, ia akan keluar control panel.(Kalau xkeluar control panel aku xtaw sebab aku buat control panel yang laptop aku punya..)
  3. Kalau korang delete file locker tu, korang still lagi boleh buat locker yang baru dan buka folder korang dengan password yang sama.
  4. Secara notakaki nya(kesimpulannya) korang boleh simpan file locker dimana2 dan bila korang nak buka folder korang tu,hanya perlu letakkan balik file locker tu..
  5. Dah..Habis dah aku membebel.. Nak sambung perjuangan dalam mimpi lak..Dush2!!